Fijner werken met een dagstartbord

< Terug naar Nieuws


Wat is er fijner dan je dagdienst met je intramurale zorgteam goed van start te gaan? Op zo'n manier dat iedereen weet wat er speelt en dat onderling duidelijk is wie wat doet? Bij sommige teams gaat dat al goed, bij andere zoeken teamleden nog naar mogelijkheden om dit te verbeteren. Zo weten collega's bijvoorbeeld niet altijd precies van elkaar wat ze doen, zijn afspraken met externen niet bij iedereen bekend en kan de afstemming tussen collega's soms beter. Vanuit haar functie van Leanconsulent heeft Chantal Verhoeven nu een middel dat de onderlinge communicatie binnen een team kan verbeteren: het Dagstartbord. 

Zorgteams hebben in de ochtend bij de start slechts tien tot vijftien minuten tijd voor de overdracht met de nachtdienst en elkaar. Dat is heel kort. In de praktijk blijkt dit niet altijd een gezamenlijk moment te zijn en missen collega's elkaars mededelingen. Om dit probleem te ondervangen, zijn de teams op Krommenhoek (Vivent Mariaoord) met het Dagstartbord gestart. 

Het Dagstartbord is een whiteboard met diverse vakken en kaartjes waarop bijzonderheden van de nacht of begin van de dag in beeld gebracht kunnen worden. Zo is iedereen op de hoogte van wat er speelt en wie wat oppakt. In één oogopslag is zichtbaar wie ziek is, welke cliënt extra aandacht nodig heeft en wie sondevoeding bestelt. Ook als je een keer wat later bent, weet je wat er aan de hand is. 
 
Krommenhoek heeft positieve ervaringen opgedaan met het Dagstartbord en gaat hier zeker mee door. Loes Waardenburg, verpleegkundige afdeling Krommenhoek: "Waarom moeilijk doen als het samen kan". Leanconsulent Chantal: "Het is geen wondermiddel, maar wel een mogelijke manier om met je team prettiger te kunnen werken."

Heeft u een vraag?

Stuur een e-mail of bel via