Verpleegkundigen op uitwisseling: meer begrip tussen thuiszorg en ziekenhuis

< Terug naar Nieuws


De patiënt die je de afgelopen twee dagen hebt verzorgd, is zijn tas aan het inpakken. Jouw taak zit er voor nu op, maar de zorg voor deze patiënt niet. De thuiszorg neemt het over. Hoe kunnen verpleegkundigen elkaar beter vinden in het netwerk rond de patiënt? Met die vraag in het achterhoofd, gingen 12 verpleegkundigen op uitwisseling.  

 
Vivent Thuiszorg en de afdelingen Orthopedie en Neurologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis namen deel aan de uitwisseling. De verpleegkundigen werden in duo's verdeeld, en liepen in de zomer een aantal dagen mee op het werk van hun uitwisselingsmaatje. Onlangs kwam de groep bij elkaar voor een evaluatie.  
 

"Ik heb de dag van mijn leven gehad" 

De vraag naar ieders ervaring, zorgt voor glunderende gezichten. "Het was enorm positief om bij elkaar te kunnen kijken. Deze ervaring zorgt voor meer openheid en inzicht in elkaars werkzaamheden, en daardoor meer begrip tussen thuiszorg en ziekenhuis," zegt iemand. Daar sluit de groep zich unaniem bij aan. 
 
De frisse blik van een buitenstaander kan voor nieuwe inzichten zorgen. "De eigen regie van de patiënt kan in het ziekenhuis meer gestimuleerd worden. Mijn ervaring is dat verpleegkundigen snel zorg uit handen nemen. Dat is goed bedoeld, maar over een paar dagen moet de patiënt thuis weer zelf de regie nemen," vertelt een van de thuiszorgverpleegkundigen. 
 

Brainstormen over verbeteringen

De groep gaat daarna aan de slag met drie thema's: overdracht, preventie en zelfredzaamheid. Welke hulpmiddelen kun je bijvoorbeeld in het ziekenhuis al regelen, zodat de thuiszorg, en de patiënt zelf, een vliegende start kan maken? Door meer te denken in mogelijkheden (in plaats van in beperkingen als geld of tijd), ontstonden er prachtige ideeën. 
 
Aan het einde van de middag wordt de groep concreet: wat gaan we oppakken, en hoe? Samen gaan ze met drie punten aan de slag: een warme overdracht tussen de organisaties bij opname en ontslag, een preventiechecklist opstellen, en de verpleegkundigen gaan samen kijken of in de ziekenhuisanamnese gevraagd kan worden wat een patiënt zelf kan doen. 
 

Durf te dromen

Op het einde schrijven de deelnemers een kaartje naar hun uitwisselingsmaatje. Over een aantal weken worden de kaartje opgestuurd, zodat iedereen nog eens herinnerd wordt aan deze leuke uitwisseling. De herinnering aan de evaluatiebijeenkomst is: Verpleegkundigen durf te dromen en denken in mogelijkheden! Want ook met kleine veranderingen kun je grote impact maken.

Heeft u een vraag?

Stuur een e-mail of bel via